pijl

Hardloop blessures

In hardloop training voor de IJsselloop Deventer of de 5Hoekloop 2023?

Bent u recent begonnen met hardlopen om bijvoorbeeld deel te nemen aan de IJsselloop 2023 in Deventer en leidt dit tot pijn in de gewrichten spieren en/of pezen? Het is verstandig om deze klachten serieus te nemen en te laten beoordelen door een fysiotherapeut. Loop vooral niet door met uw klacht. Dit kan leiden tot verergering van klachten en uiteindelijk tot sportverzuim. Mogelijk gaat deelname aan de IJsselloop Deventer of bijvoorbeeld de 5Hoekloop 2023 aan u voorbij. 


Achtergrond

Sporten draagt bij aan een gezond en vitaal lichaam. Maar van de 10 miljoen Nederlanders die wekelijks sporten, loopt bijna de helft een blessure op. Ze moeten hierdoor hun sport onderbreken of zelfs helemaal stoppen (sportverzuim). 



fysio deventer Hardloopblessures
Infographic: VeiligheidNL

Feiten en cijfers

Hardlopen was in 2021 net als in 2020 de sport met de meeste blessures. Er waren dat jaar naar schatting 890.000 blessures bij hardlopen. Daarna volgt veldvoetbal, met naar schatting 650.000 blessures. Tijdens fitness liepen sporters ongeveer 630.000 blessures op.

Hardloopblessures

Van alle hardloopblessures was 87 procent een blessure aan de onderste extremiteiten (benen), vooral aan de knie (29%) en het been (26%). Meer dan de helft van de hardloopblessures (53%) betrof spier- of peesletsel, en in 14 procent van de gevallen ging het om een verzwikking (distorsie). 

Sportverzuim

Een belangrijk gevolg van sportblessures is tijdelijk te moeten stoppen met sporten en soms zelfs voor langere tijd een bepaalde sport niet meer kunnen beoefenen.

Van de sporters die in 2021 geblesseerd raakten gaf 61 procent aan ten gevolge van de blessure één of meerdere dagen niet te hebben kunnen sporten. Van de drie grootste blessure sporten leidde vooral hardlopen tot sportverzuim, 81 procent van de geblesseerde hardlopers kon één of meerdere dagen niet sporten. Voor fitnessers (54%) en voetballers (50%) lag dit aandeel lager. Knie- en enkelblessures leidden relatief het vaakst tot verzuim.

Blessurevrij hardlopen

Wetenschappelijk onderzoek heeft ons inzicht gegeven in de risicofactoren voor het verkrijgen van een hardloopblessure. 

Women Men


Age

Running on a concrete surface

Participating in a marathon

Weekly running distance 30- 39 miles

Wearing running shoes for 4 to 6 months

History of previous running injury

Running experience for 2 years

Average weekly running 20- 29 miles

 

Van der Worp et al., 2015

Echter is er geen causaal verband tussen één van de risicofactoren en het daadwerkelijk krijgen van een hardloopblessure. Dat betekent dat de aanwezigheid van een risicofactor niet direct leidt tot het verkrijgen van een hardloopblessure. Het langer dragen (4 - 6 maanden) van dezelfde hardloopschoenen heeft dus niet als direct gevolg dat men een hardloopblessure krijgt. 

fysio deventer Hardloopblessures schema

Aangenomen wordt dat de activiteit hardlopen de grootste risicofactor is voor het verkrijgen van een hardloopblessure. 

Meest voorkomende hardloopblessures

De meest voorkomende hardloopblessures zijn het iliotibiale band syndroom (ITBS) en Plantaire fasciopathie (PF). Dit zijn blessures van het kniegewricht en de voet. 

Wilt u graag blessure vrij trainen voor de vijfhoekloop of ijsselloop in Deventer?

Via deze link kunt u een trainingsschema downloaden waarmee u het hardlopen kunt opbouwen, rekening houdend met eventuele blessures.


Liever contact met een van onze fysiotherapeuten? Neem contact op met de praktijk via onderstaande knop:

Contact