pijl

Fysiotherapie bij hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht die verschillende oorzaken kan hebben, variërend van spanning, stress en vermoeidheid tot migraine, sinusitis, nek- en rugproblemen, en zelfs ernstigere aandoeningen. De behandeling van hoofdpijn hangt af van de oorzaak ervan.

Volgens de World Health Organization (WHO) heeft bijna de helft van de volwassenen in de wereld minstens één keer per jaar last van hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn en migraine zijn de meest voorkomende vormen van hoofdpijn.  


fysio deventer girl-gd13269dcc 1920

Spanningshoofdpijn treft naar schatting 80-90% van de bevolking op een bepaald moment in hun leven. Migraine treft ongeveer 1 op de 7 mensen wereldwijd en is de op twee na meest voorkomende ziekte ter wereld.

Er zijn dus verschillende soorten hoofdpijn, waaronder:

  • Spanningshoofdpijn: dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het wordt veroorzaakt door gespannen spieren in de nek, schouders en schedel. Het voelt als een constante druk of strakheid rond het hoofd.
  • Migraine: dit is een ernstige vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door intense kloppende pijn aan één kant van het hoofd. Het kan gepaard gaan met andere symptomen zoals misselijkheid, braken en licht- en geluidgevoeligheid.
  • Medicatie-gerelateerde hoofdpijn: sommige medicijnen, met name pijnstillers, kunnen hoofdpijn veroorzaken als bijwerking wanneer ze te vaak worden ingenomen.
  • Cervicogene hoofdpijn: Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een aandoening in de nek, zoals een letsel of een abnormale houding van de nek. Meestal betreft dit een beperking in het bewegen van een van de gewrichten in de nek.
  • Clusterhoofdpijn: dit is een zeldzame, maar zeer pijnlijke vorm van hoofdpijn die in clusters voorkomt. Het wordt gekenmerkt door intense pijn achter één oog, evenals roodheid en zwelling van het oog.
  • Sinus hoofdpijn: dit is een pijnlijke druk in de sinussen, die zich bevinden in het voorhoofd, de jukbeenderen en achter de neus. Het kan worden veroorzaakt door allergieën, verkoudheid of sinusinfecties.

 

Fysiotherapie en hoofdpijn bij Fysio Axis Deventer

Bij Fysio Axis Deventer behandelen wij veel mensen met hoofdpijn. In eerste instantie onderzoeken wij door middel van een vraaggesprek en onderzoek welke vorm van hoofdpijn u heeft en wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen.

Als het duidelijk is welke vorm van hoofdpijn u heeft kan fysiotherapie een effectieve behandeling zijn voor hoofdpijnklachten. Bij spanningshoofdpijn kan fysiotherapie helpen om de spierspanning in nek en schouders te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van oefentherapie, massage/dry needling en ontspanningsoefeningen.

Migraine kan moeilijker te behandelen zijn met fysiotherapie, maar er zijn wel technieken die kunnen helpen om de frequentie en ernst van de aanvallen te verminderen, zoals dry needling. Naast fysiotherapie is manuele therapie een goede behandeling die zeker klachten kan verminderen bij migraine.

Cervicogene hoofdpijn wordt veroorzaakt door problemen in de nek, zoals een verkeerde houding, een whiplash of artrose. Fysiotherapie/manueel therapie kan in deze gevallen helpen om de nek te mobiliseren en te stabiliseren, bijvoorbeeld door middel van oefentherapie en een manipulatie(kraken).

fysio deventer head-g29bf69c1b 1920


Spanningshoofdpijn

Spierspanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door gespannen spieren in de nek, schouders en hoofdhuid. Dit kan worden veroorzaakt door stress, vermoeidheid, slechte houding, te weinig beweging op een dag en langdurig computergebruik.

De symptomen van spierspanningshoofdpijn zijn meestal mild tot matig en omvatten een constante druk of pijn rond het hoofd, een strakke band om het hoofd en pijnlijke spieren in de nek en schouders.

Behandeling voor spierspanningshoofdpijn omvat meestal het verminderen van stress en meer gaan bewegen/sporten. Het is ook nuttig om te ontspannen door bijvoorbeeld yoga en het verminderen van het gebruik van computers en mobiele apparaten kan ook helpen. Fysiotherapie en/of manueel therapie kan helpen om de spierspanning in nek en schouders te verminderen.

Migraine

Migraine is een vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door intense, kloppende pijn aan één kant van het hoofd, vaak gepaard gaand met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, en soms visuele symptomen zoals flitsen of zigzaglijnen. Migraine kan zeer invaliderend zijn en kan iemands dagelijks leven sterk beïnvloeden.

De oorzaak van migraine is niet volledig begrepen, maar het lijkt te worden veroorzaakt door abnormale activiteit in bepaalde delen van de hersenen, evenals genetische en omgevingsfactoren. Triggers van migraineaanvallen kunnen onder meer stress, hormonale veranderingen, slaapgebrek, voeding, bepaalde medicijnen en omgevingsfactoren zijn.

Er is geen remedie voor migraine, maar behandelingsopties zijn beschikbaar om de symptomen te verminderen en de frequentie en ernst van migraineaanvallen te verminderen. Dit kan onder meer het nemen van pijnstillers, triptanen of ergot-derivaten om de pijn te verlichten, het vermijden van bekende triggers, het nemen van preventieve medicijnen en het gebruik van andere behandelingsvormen zoals fysiotherapie, dry needling en manueel therapie.

 

fysio deventer mental-health-gf70b4d5a1 1920

Medicatie hoofdpijn

Medicatie-gerelateerde hoofdpijn is hoofdpijn die kan ontstaan door het te vaak innemen van pijnstillers en andere medicijnen die bedoeld zijn om hoofdpijn te verlichten. Deze hoofdpijn kan optreden als een rebound-effect van de medicatie, waarbij het lichaam afhankelijk wordt van de medicatie en hoofdpijn krijgt wanneer de medicatie wordt gestopt. 

Deze hoofdpijn kan variëren van mild tot ernstig en kan worden gevoeld als een drukkende of kloppende pijn.

 

Het kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals misselijkheid, braken en duizeligheid. Om medicatie-gerelateerde hoofdpijn te voorkomen, is het belangrijk om medicijnen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven en niet meer te nemen dan de aanbevolen dosis. Als u regelmatig pijnstillers gebruikt voor hoofdpijn en merkt dat uw symptomen verergeren, kunt u het beste uw arts raadplegen voor een evaluatie en een alternatieve behandelingsoptie.

 

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een aandoening in de nek, zoals een letsel of een abnormale houding van de nek. Het kan ook worden veroorzaakt door aandoeningen van de cervicale wervelkolom, zoals artrose of een hernia.

De symptomen van cervicogene hoofdpijn zijn vaak vergelijkbaar met die van spanningshoofdpijn of migraine, waaronder pijn aan één kant van het hoofd, een drukkend gevoel en pijn die uitstraalt naar de schouders en de armen. De pijn wordt vaak erger bij het bewegen van de nek of bij bepaalde posities, zoals langdurig zitten.

Behandeling voor cervicogene hoofdpijn kan onder meer fysiotherapie of manueel therapie omvatten om de nek bewegingen te versoepelen en de spieren te versterken, evenals pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen om de pijn te verminderen. Het is ook belangrijk om een gezonde houding aan te nemen en regelmatig te bewegen om de spieren in de nek te versterken.

Heeft u hoofdpijn en wilt u een afspraak maken?

 

Online een afspraak inplannen

Heeft u vragen over hoofdpijn en de behandeling?

 

Contact met een fysiotherapeut

 

 

U kunt bij ons terecht zonder verwijzing van een arts

Als u voldoende aanvullend verzekerd bent, zal de behandeling worden vergoed.

Wat kost fysiotherapie en / of manueel therapie als u niet aanvullend verzekerd bent?  Tarieven ➚