Bij Fysio Axis Deventer zijn wij dagelijks in gesprek met onze patiënten over de oorzaak en de herstel belemmerende factoren van hun klachten. Vaak komt hierbij het zitgedrag aanbod.
Eerder werd er door fysiotherapeuten gehamerd op de juiste zithouding, stahouding of tiltechniek. De ergonomische houding. Nog steeds worden er vele werkplek onderzoeken gedaan.
Sinds corona werken er steeds meer mensen thuis. Gelukkig hebben de meeste mensen nu gezorgd voor een goede thuiswerkplek door een goed bureau en stoel aan te schaffen.
Wat wij bij Fysio Axis Deventer vaak adviseren is een goed zit-sta bureau. Door dit bureau kunt u door blijven werken en toch veel van houding wisselen.
"Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit 26% meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag. Nederland is hiermee ‘Europees kampioen zitten’. In geen enkel ander land zit zo’n groot deel van de bevolking zoveel uren per dag. In de rest van de EU is dat 11%. In 2022 zaten werknemers gemiddeld 8,9 uur per werkdag."
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat nek- en rugklachten niet ontstaan uit de verkeerde zithouding, achter een bureau bijvoorbeeld.
Zo heeft Peter O'Sullivan(Professor of Musculoskeletal Physiotherapy, Curtin University) hier recent een artikel over geschreven. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste punten uit dat artikel.
Er wordt algemeen aangenomen dat een "goede" houding belangrijk is om de wervelkolom te beschermen tegen beschadigingen en om rugpijn te voorkomen. Een goede houding wordt gewoonlijk gedefinieerd als rechtop zitten en/of staan en tillen, met name door de benen en met een rechte rug.
Verder wordt er vaak gewaarschuwd voor het onderuit gezakt zitten, slungelig/passief staan en tillen met een gebogen rug. Deze opvatting wordt algemeen aanvaard door mensen met en zonder rugpijn, alsook door verschillende medici.
Er is een gebrek aan bewijs tussen een "goede" houding en rugpijn. Grote studies hebben uitgewezen dat ergonomische behandelingen voor werknemers, en advies voor handarbeiders over de beste houding voor tillen, werkgerelateerde rugpijn niet hebben verminderd.
Uit recente onderzoeken komt verder naar voren dat geen enkele houding de rug meer beschermt tegen pijn. Mensen met zowel onderuitgezakte als rechtopstaande of zittende houdingen kunnen rugpijn ervaren.
Er is geen bewijs gevonden dat tillen met een ronde rughouding geassocieerd is met of voorspellend is voor rugpijn. Mensen met rugpijn hebben de neiging om "goede" houdingsadviezen op te volgen, maar mensen die niet op de "goede" manier tillen, hebben niet meer rugpijn.
Met zitten bedoelen we zittende, (half)liggende activiteiten, die weinig energie kosten. Slapen is hierbij uitgezonderd. Voorbeelden zijn op de bank tv-kijken of lezen, zittend achter een beeldscherm werken, gamen of zitten tijdens het reizen.
De meest recente cijfers van 2021, toen brachten Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld 9,1 uur zittend door. In het weekend zitten Nederlanders dagelijks gemiddeld ruim een uur minder dan op een doordeweekse dag.
Als je regelmatig sport en beweegt maar gedurende de week veel zit, bijvoorbeeld tijdens werk, zit je al gauw meer dan acht uur op een dag. Dankzij je beweging voldoe je aan de beweegrichtlijnen, maar je zit alsnog erg veel met negatieve gezondheidseffecten als gevolg.
Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) en volwassenen (18 t/m 64 jaar) zitten dagelijks het meest.
Tot 40 minuten aan matige tot krachtige fysieke activiteit per dag is ongeveer de juiste hoeveelheid om 10 uur stilzitten te compenseren en de gezondheid te vergroten, aldus het onderzoek. Hoewel elke hoeveelheid aan beweging of zelfs gewoon opstaan tot op zekere hoogte helpt.
Voor kinderen en jongeren is zitten op school en studie of tijdens het maken van huiswerk met gemiddeld 3 uur per dag de grootste zitactiviteit. Voor jongeren komt hier het computer-, tablet- of smartphonegebruik in de vrije tijd (gemiddeld ruim
3 uur) bij.
Volwassenen brengen dagelijks vooral op het werk veel uren zittend door met ruim 2,5 uur en tijdens tv kijken met gemiddeld ruim 2 uur. Bij ouderen wordt zo’n 3,5 uur aan tv kijken aangevuld met ruim 2 uur aan activiteiten zoals lezen, puzzelen of handwerken.
Als je zit, doen je benen niets. En dat terwijl onze benen de grootste spieren van ons lichaam zijn. Bewegen zorgt ervoor
dat ons lichaam energie uit voedsel verbrandt. Als je lang zit, gebeurt het tegenovergestelde en verwerkt ons lichaam
vet en suiker uit het bloed minder goed. Juist dit vet en suiker verhoogt het risico op aandoeningen zoals diabetes type
2, hart- en vaatziekten en klachten aan spieren, botten en gewrichten. Volgens de Gezondheidsraad hebben mensen die
meer dan 8 uur zitten per dag en heel weinig bewegen 74% meer kans op sterfte aan hart- en vaatziekten dan mensen
die minder dan 4 uur zitten per dag en veel bewegen. Daarnaast kan veel zitten (meer dan 8 uur per dag) leiden tot 10 tot
27% meer kans op vroegtijdige sterfte in vergelijking met mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.
Benieuwd of jij voldoet aan de beweegrichtlijn? Doe de Beweegrichtlijnentest!
Beweging is belangrijk voor de gezondheid, dus leren variëren en verschillende houdingen aannemen die comfortabel zijn, is beter dan het vasthouden van een specifieke "goede" houding.
Meer bewegen kan de negatieve gezondheidseffecten van het zitten verzwakken. Uit onderzoek lijkt dat je heel veel meer moet bewegen dan de beweegrichtlijnen aangeven om de negatieve effecten van veel zitten helemaal te compenseren.
Daarom adviseren de beweegrichtlijnen om je bewust te zijn van je zitgedrag en veel stilzitten te voorkomen.
Zo kan bijvoorbeeld elke dag een aantal minuten wandelen je gezondheid, lichaam en geest transformeren.
Op basis van de resultaten uit de Leefstijlmonitor van CBS en RIVM en wetenschappelijk onderzoek is de Factsheet zitgedrag van het Kenniscentrum Sport & Bewegen aangepast.
Heeft u rugklachten of nekklachten? Wilt u meer weten over bovenstaande of een afspraak maken bij een fysiotherapeut?
Bronnen: Kenniscentrum sport en bewegen, RIVM, CBS, theconversation.com
Colmschate
Fonteinkruid 65 Di: 08.00 - 13.00
7422 MS Do: 08.30 - 17.00
Deventer Vrij: 08.30 - 17.00
De vijfhoek
Leonard Springerlaan 117
7425 DA Deventer
Ma: 08.30 - 17.30 Di: 08.00 - 19.00
Wo: 08.00 - 17.00 Do: 08.00 - 21.00
Vrij: 08.00 - 17.00 Zat: 08.30 - 17.00
Fysio Axis Deventer
Tel: 0570-594392
E-mail: info@fysioaxis.nl
Fysiotherapie Deventer
Behandelingen
Team
Praktijk
Tarieven
Contact
Privacy Policy
Klachtenregeling
Update cookies voorkeuren